Yleistä

Alustan pitää olla riittävän jäykkä ja luja luonnonkivilaatan kiinnittämiseen, sekä pinnan pitää olla kiinteä ja puhdas tartuntaa heikentävistä aineista.


Betonialustan kuivumiskutistuman tulee olla tapahtunut siinä määrin, ettei siitä ole haittaa laattojen tartunnalle. Jokikivi- mosaiikit voidan kiinnittää luonnonkivillä sopivilla laasteilla (esim ARDEX X 77, SFS EN 12004 luokituksen mukaan C2 T(T)E(E) S1). Laastikampa valitaan alustan tasaisuuden, laattakoon ja laatan ja alustan välillä.


Saumaus

Laattojen saumaus tehdään lattiapinnoissa esim ARDEX FK (EN 13888 luokituksen mukaan CG 2 A) tai seinäpinnoissa esim ARDEX MG saumalaastilla, jos lopputuloksesta halutaan profiilirikkaampi lopputulos. Tarvittaessa seinäpinnoilla voidaan käyttää samaa saumalaastia, kuin muissakin seinälaatoissa. Tällöin on syytä valita hienompijakoinen saumalaasti saumaamiseen, jotta kaikki ns. nollapään saumat saadaan myös saumattua.


Saumaaminen

Saumalaasti levitetään painaen alustaan, niin että kapeimmatkin saumat täyttyvät saumalaastista. Huomattavaa on, kivi saumataan ns. piiloon.


Saumapesulla vaikutetaan lopulliseen ulkonäköön, saumasyvyyteen ja sauman tasavärisyyteen. Liian aikainen pesu johtaa syvään ja väriltään vaaleampaan saumaan. Suosittelemme koesaumauksen tekemistä, jos halutaan varmistaa vä risävyn soveltuvuus laattoihin ja tilaan.

Lattialaatoitus jaetaan laatoituksen liikuntasaumakenttiin SisäRYL 2013 Kohdan 541.4.1.1.2 Laatoituksen liikuntasauma mukaisesti. Kun laatoitus jatkuu huoneesta toiseen, laatoituksen liikuntasauma tehdään oviaukon kohdalle laattajakoon.


Silikonin valinta

Silikoni tulee valita siten, että sopivat luonnonkiville. (Esim. Ardex). Osa silikoneista jättää kivipintaan rasvaisen jäljen

Peruspuhdistus

 • Pesuharja, pesusieni / luutu tai moppi on paras työväline luonnonkivipintojen pesuun.
 • Lisää tarvittaessa neutraalia puhdistusainetta (yleispesuaine tai mäntysuopa / tolu)
 • Marmori ei siedä lainkaan happoja tai happamia pesuaineita (pH alle 6)


Tahran poistaminen luonnonkiveltä


Puhdista tahra heti, kun se havaitaan. Peruspuhdistusainetta hierotaan pesuvälineellä tahran päälle, kunnes tahra on hävinnyt. Huudellaan ja kuivataan
Mikäli tahra on imeytynyt kiveen, puhdistetaan se liuottimella. Rautakaupasta saatavilla tinneri/ruiskuohenne tai apteekista saatava puhdistettu bensiiniä.
Kostuta puuvillakangas runsaalla liottimella ja muodosta haude tahran päälle – anna vaikuttaa kivilajista riippuen n. 2- 30 minuuttiin.Huuhtele ja kuivaa. Toistetaan tarvittaessa

Luonnonkivilaadut ovat yksilöllisiä ja jotkin laadut vaativat suojakäsittelyn. Suojausta suositellaan varsinkin silloin jos kiven pinta on sahattu tai se on muuten huokoinen. Suojausta suositellaan myös silloin jos kivelle pääsee roiskumaan rasvaa (keittiötason takaseinä) tai suoraan veden kanssa kosketuksiin joutuessa (pesuhuoneen/saunan lattia tai esim. pesuhuoneen seinäpinta). Suojauksen avulla käyttäjä saavuttaa helpommin hoidettavat pinnat ja estää haasteellisten tahrojen muodostumista. Suojaustarpeen määrittelee kivilaatu:

 • Liuskekivet voidaan ottaa käyttöön ilman suojausta
 • Vaaleat luonnonkivet on hyvä suojata ennen käyttöönottoa
 • Marmorit suojattava aina ennen käyttöönottoa
 • Vältä liiallista suojausta – pinta pysyy luonnollisena
 • Suojaus pitää uusia tarpeen mukaan. Tee testi vesipisaralla, jos pisara imeytyy kiven sisään on suositeltavaa tehdä uusintasuojaus (n. 1-3 vuoden käytön jälkeen)

Huomiotavaa kemikaaleista.

 • Seuraavat aineet voivat aiheuttaa kiven värjääntymistä tai kemiallista reaktiota kiven pinnassa. (Esim. kalkkihärme) tuholaisten karkotusaineet, maalinpoistoaineet, lipeäkivi, valkaisuaineet, liuottimet, klooripitoiset tuotteet,
 • kynsilakanpoistoaineet, hapot, viemärin aukaisuaineet tai metallia sisältävät pesusienet.

Yleistä liuskekivistä

Liuskekivet ovat luonnonkivisiä laattoja. Materiaalina luonnonkivi on kaunista ja kestävää. Liuskekivien ominaisuudet vaihtelevat paitsi eri kivilajeittain, myös sen mukaan mitä käyttötarkoitusta varten ne on louhittu.

Ominaisuudet

 • Värejä luonnon- ja liuskekivistä löytyy lukuisia. Kuvastossa on joitakin esimerkkejä, mutta saatavana on myös muita värejä ja laatuja – jos haluat aivan erityistä, ota yhteyttä toimistollemme, niin autamme löytämään toivotun tuotteen.
 • Kiven vahvuus vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan.
 • Pinnoitukseen tarkoitettujen liuskekivien vahvuus on yleensä 1 – 2 cm. Joistakin tuotteista on mahdollista myös lajitella 0,8 – 1,5 cm vahvuutta.
 • Huomaa: Pinnoitekivien palakoko on yleensä 5-10 palaa/m2. Mitä ohuempaa kivi on, sitä pienempiä liuskepalat ovat - eli kappalemäärä neliötä kohden on suurempi.
 • Pihakivinä käytetään vahvempaa kiveä, vähintään 2 cm vahvuista. Palakoko vaihtelee paljon vahvuuden mukaan. Yleisesti ottaen mitä vahvempi kivi, sitä isommat palat ovat mahdollisia.
 • Muurikiviä käytetään aitojen ja takkojen pinnoittamiseen silloin, kun halutaan kiven luonnollinen lohkoreuna näkyviin. Tavanomaisimmat vahvuudet ovat 2 cm:stä aina 30 cm vahvuuteen astiTilatessasi

Saadaksesi haluamasi tuotteen ja lopputuloksen, kerro haluamasi väri tai kiven laatu, sekä vahvuus ja käyttötarkoitus. Muurikivien tilaamisessa tulee mainita myös syvyys.

Tarkemmat mitat löytyvät hinnastostamme.

Muista

 • tarkistaa kiven vahvuus ja toleranssit!

Helpoin tapa tehdä liuskekivetys on käyttää tähtisilmä ratkaisua. Tällöin pieniä palasia käytetään peittämään kivien väliin jäävät leveät saumat. Tyylillisesti tästä tulee elävä kivipinta ja ei ole lainkaan huonompi ratkaisu. Esittelemme myös toisen tavan tehdä kivetystä pienellä saumalla. Isoilla kivillä ja pienellä saumalla saavutetaan luonnonkiviin rauhallisuutta ja ulkonäöllisesti kokonaisuus muistuttaa hienoa tapettia.

Kiven laadun tulee olla tasavahvaa liusketta tasaleveillä saumoilla. Maksimi kiven vahvuusheittely saa olla korkeintaan sentin (1 cm) luokkaa. Liian paksuilla kivillä korostuu vahvuusvaihtelu helposti. Sopivia liuskekiviä tuotevalikoimistamme löytyy mm. Altan liuske, Välimeren musta ja Pöytävuoren Hiekka.

Näitä välineitä tarvitse työstössä: vaneri jonka päällä työstät, kulmahiomakone, timanttilaikka, liitu, pesusieni/liina ja vesi. Muista myös varata riittävästi ylimääräistä liusketta. Mitä pienempään saumaan pyritään, sitä enemmän myös kiveä kuluu!

Tee näin:

1. Ota vaneri ja merkitse alue minkä aioit tehdä kerralla (suosittelemme n. 1-3 m2). Lattiapinnoissa voidaan asetella kivet valmiiksi lattialle, joskin leikkaaminen on pölyn muodostumisen vuoksi hyvä suorittaa ulkotiloissa.
2. Aloita reunasta ja leikkaa suorat reuna ensiksi. Pyri tekemään aukeavia aukkoja, eli seuraavan kiven kulma yli 90 astetta.
3. Valitse seuraava kivi ja aseta kivet limittäin siten, että tulevaa saumaa ei juurikaan näy. Merkitse liidulla leikattavat alueet mitä pitää saada pois (joko jommasta kummasta tai molemmista). Yleensä riittää, että merkitsee vain toisesta kivestä.
4. Leikkaa kivi laikalla ja toista kohta kolme. Voit käyttää myös vasaraa tai jykevää peltileikkuria.

 

VEDENERISTYS JA LAATOITUS LUONNONKIVELLÄ MÄRKÄTILOISSA

ALUSTAN TASOITUS JA VEDENERISTYS (sisätiloissa).

Alustassa olevat heikot kerrokset (mattoliima, sementtiliima, heikot tasoitteet) poistetaan betonin pinnasta. Alusta puhdistetaan huolellisesti.

Alusta pohjustetaan ARDEX P 51 – pohjustusaineella. ARDEX P 51 – pohjustusaine levitetään kauttaaltaan laimennettuna vedellä 1:3.

Oikaisutasoitus tehdään lattiapinnoilla ARDEX 45 – korjausmassalla ja seinäpinnoilla ARDEX A 950 – korjausmassalla.

Pintatasoitus tehdään lattiapinnoilla ARDEX A 30 tai A 31 – tasoitteella ja seinäpinnoilla ARDEX B 12 – tasoitteella.

ARDEX 8+9 vedeneriste levitetään kahteen kertaan. Ensimmäisen levityskerran yhteydessä asennetaan vahvistusnauhat sisäkulmiin ja kaivokappale lattiakaivon ympärille. Toinen levitys voidaan tehdä n. tunnin kuluttua ensimmäisestä levityskerrasta ja laatoitustyö voidaan aloittaa kahden tunnin kuluttua toisesta levityskerrasta. Alustan kosteus pitää olla alle 95 % RH.

KIINNITYS

Suosittelemme kiinnityslaastit on testattu SFS EN 12004 standardin mukaisesti ominaisuusluokkaan C2. C2 luokkaan tarkoitetuilta laasteilta edellytetään mm. yli 1.0 N/mm² tartuntavetolujuutta. Ko. laastit on erityisesti tarkoitettu vaativien ulkotilalaatoitusten asentamiseen.

Vaakapinnoilla kivet kiinnitetään ARDEX X 32 – monikäyttö kiinnityslaastilla. Lattiapinnoilla käytetään 8 – 8,5 l vettä 25 kg:n jauhemäärään. Saumaus voidaan tehdä n. 3 h kuluttua.

Pystypinnoilla kivet kiinnitetään ARDEX X 77 – tai ARDEX X 32 – kiinnityslaastilla. Suosittelemme kaksipuoleista kiinnitystä eli laasti kammataan myös kiven tausta pinnalle. Saumaus voidaan tehdä ARDEX X 77 – laastia käytettäessä n. 8 h kuluttua ja ARDEX X 32 – laastia käytettäessä n. 3 h kuluttua.

Parhaan mahdollisen tartunnan saamiseksi pitää kiven ja alustan väli olla täysin laastin täyttämä.

SAUMAUS

Saumaukseen käytetään ARDEX GK – saumalaastia yli 5 mm leveisiin saumoihin (EN 13888 luokituksen mukaan CG 1 Ar). Saumattu alue pestään saumalaastin sitouduttua riittävästi. Saumaus on 1,5 h kuluttua kävelynkestävä.

Saumaleveyksillä 2-12 mm voidaan käyttää myös ARDEX BS FLEX – suihkutiivistä saumalaastia (EN 13888 luokituksen mukaan CG 2).

Rajakohtien ja laatoituksen liikuntasaumojen saumaukset tehdään ARDEX SP 1 – pohjustusaineella pohjustettuun laatan reunaan ARDEX ST – luonnonkivisilikonilla.

Seuratkaa tämän ohjeen lisäksi tuote-esitteitämme ja kääntykää tarvittaessa puoleemme. Lisätietoja sivuiltamme www.ardex.fi

ARDEX Oy

Tekninen neuvonta

linkki: www.ardex.fi