Yleistä

Jokikivet ovat marmorikivistä tehtyjä, yleensä pyöreänmallisia verkotettuja mosaiikki ratkaisuja.

Alustan pitää olla riittävän jäykkä ja luja luonnonkivilaatan kiinnittämiseen, sekä pinnan pitää olla kiinteä ja puhdas tartuntaa heikentävistä aineista.


Betonialustan kuivumiskutistuman tulee olla tapahtunut siinä määrin, ettei siitä ole haittaa laattojen tartunnalle. Jokikivi- mosaiikit voidan kiinnittää luonnonkivillä sopivilla laasteilla (esim ARDEX X 77, SFS EN 12004 luokituksen mukaan C2 T(T)E(E) S1). Laastikampa valitaan alustan tasaisuuden, laattakoon ja laatan ja alustan välillä.


Saumaus

Laattojen saumaus tehdään lattiapinnoissa esim ARDEX FK (EN 13888 luokituksen mukaan CG 2 A) tai seinäpinnoissa esim ARDEX MG saumalaastilla, jos lopputuloksesta halutaan profiilirikkaampi lopputulos. Tarvittaessa seinäpinnoilla voidaan käyttää samaa saumalaastia, kuin muissakin seinälaatoissa. Tällöin on syytä valita hienompijakoinen saumalaasti saumaamiseen, jotta kaikki ns. nollapään saumat saadaan myös saumattua.


Saumaaminen

Saumalaasti levitetään painaen alustaan, niin että kapeimmatkin saumat täyttyvät saumalaastista. Huomattavaa on, kivi saumataan ns. piiloon.


Saumapesulla vaikutetaan lopulliseen ulkonäköön, saumasyvyyteen ja sauman tasavärisyyteen. Liian aikainen pesu johtaa syvään ja väriltään vaaleampaan saumaan. Suosittelemme koesaumauksen tekemistä, jos halutaan varmistaa vä risävyn soveltuvuus laattoihin ja tilaan.

Lattialaatoitus jaetaan laatoituksen liikuntasaumakenttiin SisäRYL 2013 Kohdan 541.4.1.1.2 Laatoituksen liikuntasauma mukaisesti. Kun laatoitus jatkuu huoneesta toiseen, laatoituksen liikuntasauma tehdään oviaukon kohdalle laattajakoon.


Silikonin valinta

Silikoni tulee valita siten, että sopivat luonnonkiville. (Esim. Ardex). Osa silikoneista jättää kivipintaan rasvaisen jäljen

Puhdistus ja suojaus

Loppupuhdistus tulee suorittaa neutraalilla pesuaineella. Pienet laastijäämät poistetaan ensisijaisesti mekaanisesti raaputtamalla. Voidaan kokeilla myös laimennettua laastijäämien poistoon tarkoitettuja biopohjaisia tuotteita. Liian voimakas suolahappopitoinen tuote rikkoo kiven pintaa.

Kiven loppusuojaukseen suosittellaan esim. Nanostone ROCK kivisuojaa, mikäli kohden on esim. keittiön välitila ja suihkuseinä.