1. Yleistä

Nämä asennusohjeet on ensisijaisesti tarkoitettu kvarsiittiliuskekivien asentamiseen, kuten Altan Harmaa ja Pöytävuoren Hiekka, joilla paksuustoleranssi on alle 1,5 cm. Fylliittikivien (Välimeren Musta, Otta Ruoste, Orivesi) asentamisessa noudatetaan samoja periaatteita, mutta silloin kun paksuustoleranssi ylittää 1,5 cm, kiinnitys on syytä tehdä suoraan maakosteaan betonimassaan.

Varmista aina, että käytössäsi ovat oikeat aineet ja että välineet soveltuvat kohteeseen. Tee ensisijaisesti aina ainevalmistajien ohjeiden mukaisesti ja noudata suosituksia lämpötiloista, kuivumisnopeudesta ja sekoitussuhteista. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä meihin tai aineen valmistajaan.

Ohjeen lopussa on myös lista ainevalmistajista, jotka ovat antaneet suosituksensa kiinnitysaineista. Suosittelemme käyttämään näiden ainevalmistajien aineita.

2. Sopivat pohjamateriaalit

Liuskekivilaatoituksen pohjaksi soveltuvat parhaiten betoni, tiili sekä harkkorakenteet. Päällystettävän rakenteen tulee olla pinnaltaan ehjä ja puhdas. Myös muut elämättömät pohjat käyvät, mutta on syytä varmistua, että kiinnitettävä alusta kestää vähintään 50 kg/m2 kohdistuvan rasituksen. Uuden betonipohjan tulee olla kuivunut vähintään noin 1 kuukauden verran.

3. Pohjustustyöt

Puhdista kiinnityspinta ylimääräisestä laastista, pölystä yms. Vanhat pinnoitteet, kuten hilseilevä maali, poistetaan. Mikäli pohja on vanha, tasoita tarvittaessa ja käytä primeria tartunnan parantamiseksi. Tarvittaessa pohja vesieristetään, mikäli on vaarana, että rakenteisiin pääsee pinnan kautta kosteutta (esim. parvekkeen lattia). Noudata kiinnitysainevalmistajan pohjustusohjeita.

4. Sommittelu

Hahmottele kokonaisuutta lattialle tai muulle tasolle ennen varsinaista kiinnitystä. Asennusta helpottaa, kun hahmottelet alueen ensiksi kokonaan valmiiksi. Samalla kannattaa puhdistaa kivilaatat ylimääräisestä pölystä.

Kivien koko vaihtelee noin kämmenenkokoisista paloista puolen neliönmetrin kokoisiin paloihin. Parhaimman
lopputuloksen saat, kun pyrit asentamaan kivilaatat luonnollisen muotoisina. Kiven kaarevat muodot ja pienet palaset (ns. tähtisilmät) elävöittävät lopputulosta ja saavat sen näyttämään luonnolliselta ja harmoniselta. Voit hyödyntää kaikki palaset sommittelemalla pieniä esim. palasia saumoihin tai tekemällä mosaiikki kuvioita. Kun sauman leveys pysyy n. 1-3 cm, paranee myös saumausaineen kestävyys.

Huom! Joidenkin saumausaineiden käytössä suositellaan tiettyjä saumanleveyksiä. Ota tämä huomioon sommitellessasi kiviä.

5. Työstäminen

Mikäli haluat muotoilla kivilaattoja, voit työstää niitä esimerkiksi kivi- tai timanttilaikalla, kopauttamalla kulmaa vasten tai kuulapäävasaralla. Kuulapäävasaran kuulapää lohkaisee kiven terävästi ja tasaisemmalla päällä saat viimeisteltyä hyvin.

Laikalla saat tasaisen katkeamisjälje6. Kiinnittäminen

Selvitä kohteen kosteusolosuhteet ja valitse olosuhteiden perusteella sopivat kiinnitysaineet ja työstömenetelmä. Tarvittaessa käsittele lattia kosteussululla. Mikäli rakenteesta poistuu jatkuvasti kosteutta (esimerkiksi sokkelissa) levitä kiinnitysaine suoraan ja ainostaan kiven alueelle. Vältä tällöin myös suurimpien eli yli 0,25 m2 kivilaattojen käyttöä. Jätä saumavälit vapaaksi laastista varsinkin, jos käytät saneerauslaastia kiinnittämisessä. Tällöin kosteus pääsee haihtumaan alustasta.

Sekoita laasti valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Kiinnityksessä voidaan käyttää saneerauslaasteja, paksulaasteja ja myös klinkkerilaasteja. Sekoita laastia vain kerralla tarvitsemasi määrä. Katso lopussa olevasta listasta sopivin aine - nämä ainetoimittajat ovat antaneet suosituksensa aineista. Aineista voi tiedustella lisää esim. lähimmästä laattaliikkeestä.

Levitä laasti joko kiveen tai laatoitettavalle pinnalle. Levitä laasti auki harvajakoisella laastikammalla. Ulkotiloissa suosittelemme kaksipuoleista kiinnitystä, eli laasti molempiin pintoihin.

Kiinnitysvaiheessa kiven pintaan jäävä kiinnitysaine irtoaa parhaiten tuoreeltaan.

Vinkki:
Jos liuskekivissä on isoja paksuusheittelyjä (esim. fylliittiliuske) voidaan saneerauslaastin joukkoon lisätä sementtilaastia tasaamaan laastimenekkiä.

6.1. Kiinnittäminen lattiapintaan

Lajittele kivet paksuuden perusteella. Paksuimmat kivet kannattaa asentaa seinän viereen ja ohuimmat puolestaan esimerkiksi portaiden tai kaivon lähelle. Näin saadaan myös haluttua kaltevuutta. Kivien paksuusheittoa voidaan korjata käyttämällä ohuempien kivien alla enemmän kiinnitysainetta ja päinvastoin.

6.2. Kiinnittäminen seinäpintaan

Kiinnitys kannattaa aloittaa alareunasta ylöspäin. Tue kivi tarvittaessa nauloilla kuivumisen ajaksi. Kivilaattojen väliin saumarakoihin voit laittaa myös esimerkiksi pieniä puunpalasia niin, että kivet tukeutuvat toisiaan vasten, kunnes kiinnitysaine on kokonaan kuivunut. Suunnittele nurkat valmiiksi. Kuumimpiin kohteisiin suosittelemme mekaanista varmistusta. Vältä saumojen tukkimista saneerauslaastilla.


7. Saumaus

n, kun leikkaat kiveä puoliväliin taustapuolelta ja irrotat palan varovasti esim. reunaa vasten taittamalla. Voit myös käyttää apuna lattaraudan palasta. Tällöin maata vasten työstettäessä alusta tulee olla pehmeä, esim. hiekka. Voit asettaa lattaraudan kiven pintaan kiinni ja lyödä vasaralla latan selkään.

Kiveä voit työstää myös peltileikkurilla. Tällä saat muotoiltua kätevästi reunoja.

Halkaisuun suosittelemme terävää nurkkaa, kulmaraudan tai ratakiskon palasta. Kova kopautus kulmaa vasten antaa reunalle luonnollisen jäljen. Ratakiskon palaa vasten on myös hyvä työstää kiveä kuulapäävasaralla, mikäli pehmeää alustaa ei ole saatavilla.Saumauksen voit aloittaa, kun kiinnitysaine on riittävän kuivaa, kuitenkin aikaisintaan seuraavana päivänä kiinnityksestä. Kuivumisnopeus riippuu sääolosuhteista, kuten lämpötilasta ja kosteudesta.

Saumaus viimeistelee laatoituksen ja antaa sille kauniin, yhtenäisen ilmeen. Saumauksen värivalinnalla vaikutat kivipinnan lopulliseen ulkoasuun. Yleensä kiven sävyiset laastit antavat luonnollisimman lopputuloksen. Voit myös sekoittaa oksiidia saumausaineen joukkoon, että laastista saa esim. tummemman. Muurauslaastilla saumatessa on syytä lisätä joukkoon joko saneerauslaastia tai betoniemulsiota.

Tutustu huolella saumausaineen ominaisuuksiin ja koostumukseen. Selvitä etenkin saumattavan pinnan kosteusolosuhteet sekä saumausaineen sopivuus kyseiseen tilaan. Saumalaasteja voit kysellä myös laattaliikkeistä. Sekoita saumausaine valmistajan ohjeiden mukaan. Saumausaineen tulee olla sopivan jäykkää, lähellä ”maakosteaa”. Näin saumausaine pysyy kuivuessaankin hyvänä eikä halkeile. Vältä sauma-aineen liian nopeaa kuivattamista. Kulmissa, erityisesti sisäkulmissa, kannattaa käyttää elastisia saumausaineita, ellei valmistajan ohje suosittele jotakin muuta.

7.1. Sauman täyttö

Täytä saumat mahdollisimman täyteen. Pystysuoraan kivipintaa saumattaessa saumauksessa on hyvä käyttää apuna lastaa ja saumarautaa, jolla painetaan saumausaine saumaan. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kumilastaa, jolla vedetään saumausaine vinosti sauman yli.

Fylliittiliuskeilla on syytä käyttää kivensuojauaineita, esim. Kiillon Kivisuojaa ennen saumaamista. Kvarsiittiliuskeilla voidaan kostuttaa pinta ennen saumausta. Huom! Kvartsiittiliusketta ei saa pintakäsitellä millään öljymäisellä aineella ennen saumausta. Tuloksena on tiukka yhdistelmä.

7.2. Loppupuhdistus

Veteen sekoitettavat saumausaineet saat pois kostealla, kuivaksi puristetulla pesusienellä. Puhdistuksen voit aloittaa, kun saumausaine alkaa kuivahtamaan kiven pintaan, yleensä ½-1½ tunnin kuluttua saumauksesta riippuen ilman lämpötilasta ja kosteudesta. Toista käsittely tarvittaessa 1-3 kertaa. Suorita loppupuhdistus, kun saumausaine on täysin kuivunut. Esim. Solmasterin RKL:n käyttö nopeuttaa kivenpinnan pesua.

Vinkkejä:

Tarvitsemasi työvälineet
Kuulapäävasara, kiven katkaisuun sopivat välineet (kuten ratakiskon palanen, tukeva nurkkarauta, tms), kiviveitsi (esim. lattaraudan palanen), harvajakoinen laastikampa, saumarauta tai lasta, pesusieni ja vati.

Tarvitsemasi aineet
Kiinnityslaasti (saneerauslaasti, klinkkerilaasti, paksulaasti, tms.)
Saumauslaasti (muuraslaasti, korjauslaasti tai saumalaasti leveille saumoille laattaliikkeestä, S-30/S-06)

Kiven suojaaminen saumauksen jälkeen
Kiveä ei tarvitse välttämättä käsitellä millään suoja-aineella. Suosittelemme kuitenkin suojaamaan pinnan (esim. Seal-H tai Wet Seal) mikäli kiveä on käytetty saunan, pesuhuoneen, keittiö tai eteisen lattiassa. Meiltä löydät lisätietoa kiven käsittelystä.

Pesu ja huolto
Kiven pesuun suosittelemme mäntysuopaliuosta. Tehokkaimmatkaan pesuaineet eivät vahingoita kiveä, mutta voivat jättää kiven pintaan ikävän kalkkihunnun. Löydät meiltä myös kiven pesuun tarkoitettuja aineita jos ongelmana on ruoste, kiinnitysainejäämät tai kalkki. Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!

Tavanomainen lika Harja ja mäntysuopalios

Pinttynyt lika (rasva, öljy yms) Tinneri tai rasvanpoisto aine.

Laastijäämien poisto Isot alat: Rautakaupoista tai laattaliikkeistä löytyvillä betonipesu tai laastinjäämien poistoon tarkoitetut aineet (esim. Kiillon Laattapesu tai Solmasterin RKL)
Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!
Pienet alat: Teräsharja. (ei suositella fylliittiliuskeelle)

Lumen ja jään poisto Käytetään tavanomaisia mekaanisia menetelmiä. Suositeltavia menetelmiä ovat lapiointi, kolaus, käsin harjaus. Auraus raskaalla kalustolla esim. traktori, jossa kauha tai aura aiheuttaa päällysteen pintaan naarmuja, mahdollisesti rikkoo kiviä ja laattoja . Suolan tai muiden kemikaalien käyttö ei vahingoita kiveä.

Kalkkihärme Päällysteen pintaan saattaa ilmestyä kalkkihärmettä laastin happamuuden vuoksi. Kalkki poistuu aikaa myöten itsestään, mutta sen voi poistaa myös kalkinpoisto aineella esim. Solmasterin RKL-Biolla. Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!

 

 

 

Tämä sivusto käyttää evästeitä liikenteen analysoimiseen

Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeet Katso lisää

OK

Keräämme yhteistyökumppaniemme, kuten Googlen ja Facebookin, kanssa sivustomme käytöstä tietoa, jota hyödynnämme analytiikkaan ja suostumuksellasi myös markkinoinnin kohdentamiseen. Kerätty tieto sisältää:

  • sivustolla käytetyt hakutermit
  • klikatut linkit ja katsellut tuotteet
  • kivikoriin lisätyt ja sieltä poistetut tuotteet
  • tehtyjen tilausten tuotetiedot.
  • pseudonymisoituja tunnistetietoja, kuten tilausnumero

Lisätietoja evästeiden käytöstä löydät tietosuojaselostaamme.